Hayvan sağlığında nörolojik hastalıkların başında gelen ve aniden ortaya çıkan kasılma, titreme, bilinç kaybı ve nöbetler ile kendisini gösteren köpeklerde epilepsi hem köpek sahibinin hem de köpekler için oldukça korkutucu bir durumdur.
Biz Vetra veteriner kliniği olarak böyle durumlarda köpeklerin epilepsi hastalığını doğru bir yönetimle kontrol altına almayı ve onların yaşam kalitesini artırarak sahipleri ile daha uzun süre kaliteli bir yaşam sürmelerini hedefliyoruz.
İçindekiler
Köpek ve Epilepsi
Anormal beyin lezyonu yahut belirli bir nedeni olmaksızın tekrarlayan nöbetlerle kendisini gösteren köpeklerde epilepsi hastalığı beyinde gerçekleşir. Beyin normal bir şekilde görünse de anormal bir biçimde çalıştığından vücutta kasılma, titreme ve spazm gibi belirtilerle kendisini gösterir.
Köpeklerde meydana gelen epilepsi, travmadan genetik bir yatkınlığa değin pek çok farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Hastalık kendisini tekrar eden nöbetler ile gösterirken tam bir teşhis için vetra veteriner kliniği uzmanları tarafından detaylı bir değerlendirme yapılmalıdır.
Köpeklerde en sık bilinen epilepsi şekli idiyopatik epilepsidir. İdiyopatik terimi aslında bu mevcut olan rahatsızlığın altında herhangi bir nedenin bulunamadığını ifade etmek için tercih edilir.
Köpeklerde Genetik ve Epilepsi Görülme Yaşı
Çeşitli genetik varyantlar bazı köpek ırklarının epilepsiye daha yatkın olmasına neden olmaktadır. Epilepsi safkan köpek ırklarının arasında çok daha sık görülen bir hastalıktır.
Dişi köpeklere oranla erkek köpeklerde epilepsi hastalığının görülme olasılığı çok daha yüksektir. Epilepsi nöbeti yaşama olasılığı olan köpeklerin çoğunluğu ilk nöbetini 1 ila 5 yaş arasında geçirir.
Köpeklerde Epilepsi Belirtileri
Epilepsi nöbetlerinin ortaya çıkış şekli köpekten köpeğe değişiklik gösterebilir. Bazı epilepsi nöbetlerinden köpeklerin belirli bir bölgesi etkilenirken bazılarında tüm bölge etkilenebilir.
İşte en sık görülen epilepsi belirtileri şöyledir;
- Düşme
- Salya Akıtma
- Kasılma ve Titreme
- Uzuvları Kontrol Edememe
- Kontrolsüz İdrar ve Dışkı
- Aniden Düşme ve Bilinç Kaybı
- Çene Kilitlenmesi
- Şiddetli Sarsılma
Gibi belirtiler dışında bazı köpeklerde daha hafif ve kısa süreli belirtiler görülebilir.
Köpeklerde Epilepsi Teşhisi
Ayırıcı tanı neticesinde Vetra Veteriner Kliniğimizde köpeklere epilepsi teşhisi konabilmektedir. Köpeklere epilepsi tanısı koyabilmek için öncelikle nöbete neden olabilecek diğer tüm sağlık problemleri elenmelidir.
Detaylı bir hastalık öyküsü ve fiziki muayene sonrasında uzman hekimler tarafından köpeklere epilepsi teşhisi konur. Çeşitli idrar ve kan testlerinden sonra görüntüleme yöntemlerinden MR ve röntgen çekimlerine de başvurulur. Durumun tamamen netleştirilmesi için bazı durumlarda beyin omurilik sıvısı testi de uygulanabilen yöntemler arasındadır.
Köpeklerde Epilepsi’ye Neden Olan Etkenler
Çevresel, genetik ve travmatik faktörlerden dolayı ortaya çıkan köpeklerde epilepsinin nedenleri şöyledir;
- Genetik: Özellikle belirli köpek ırklarında epilepsiye yatkınlık daha fazla olmaktadır.
- Enfeksiyon: Nörolojik diğer enfeksiyonlar yahut beyin iltihabı gibi rahatsızlıklar epilepsi görülme riskini artırmaktadır.
- Metabolizma Sorunları: Böbrek yahut karaciğer hastalıkları gibi durumlar epilepsi riskini artıran etkenler arasında yer alır.
- Beyin Travması: Darbe, düşme ve kaza sonucunda oluşan beyin hasarları köpeklerde epilepsi krizinin görülmesine sebebiyet verebilir.
Tüm bunların dışında da epilepsi krizleri köpeklerde görülebilecek bir beyin hastalığı olarak köpek sahipleri tarafından bilinmelidir.
Köpeklerde Epilepsi Türleri
Köpeklerde görülen epilepsi hastalığın seyrine ve nöbetin türüne göre değişiklik gösterebilir:
- Sekonder Epilepsi: Toksik maddeler, travma veya vücuttaki herhangi bir enfeksiyon sonucunda gelişen epilepsi türüdür.
- İdiyopatik Epilepsi: Nedeni tam olarak bilinemeyen ancak genetik faktörlerin etkisi olduğu düşünülen epilepsi türüdür.
Veterinerler böyle bir durumda epilepsi tanısı koymadan önce hangi epilepsi türü olabileceğini bilmek için bazı testler ve görüntüler isteyebilir.
Köpeklerde Epilepsi Tedavisi
Köpeklerde epilepsi tedavisi sırasında kullanılacak olan ilaçlar genellikle nöbet önleyici ilaç türleridir. Bu ilaçlarım kullanımı aşamasında bir nöbet meydana gelmese de ilaç kullanımının bırakılması ile birlikte nöbetler geri gelir.
Köpeklerde epilepsi tamamen tedavi edilebilen bir hastalık olmadığından dolayı ilaçlar kullanımı ömür boyunca devam etmektedir. Epilepsi ilaçlarının kullanılmasının yanı sıra köpeğin düzenli bir beslenme rutini ve egzersiz rutini olması nöbetlerin kontrol edilmesi açısından da önemlidir.
Köpeklerde Epilepsi Hakkında Köpek Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler
Epilepsi hastalığına sahip bir köpek ile aynı evde yaşamak bazı özverileri de beraberinde getirmelidir. Nöbetlerin ne şekilde ve ne kadar sıklıkta bir tekrarladığını kaydetmek veteriner hekime doğru bir hastalık öyküsü verebilmek adına oldukça önemlidir. İlaç dozlarının sürekli ayarlanabilmesi için veteriner hekim kontrolleri aksatılmadan yapılmalıdır. Nöbet sırasında köpeği koruyabilecek bir ortam oluşturulmalıdır.