Genellikle ciddi bir sağlık sorunu olarak görülen köpeklerde kanlı ishal, son derece tehlikeli bir bağırsak hastalığıdır. Bağırsakların şiddetli olarak iltihaplanması sonucu oluşan ve gerekli müdahale yapılmadığı taktirde ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır.
Hayvan sağlığında son teknolojik araçları kullandığımız Vetra veteriner kliniği olarak biz erken teşhis ve doğru tedavi ile hayvan dostlarımızın sağlığını önemsiyoruz. Dışkıda birkaç damladan daha fazlasına değin artışın görüldüğü kanlı ishalde kanın rengi koyu kahverengiden açık kırmızıya değin değişebilmektedir.
Köpeklerde Kanlı İshal Nedir?
Dışkıda kanın koyu veya açık kırmızı şeklinde bulunduğu köpeklerde kanlı ishal, kötü kokulu ve cıvık bir dışkı ile kendisini belli eder. Bu durum köpeklerin bağırsaklarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar.
Kısaca halk arasında parvo olarak bilinen kanlı ishal, altı aylıktan küçük yavru köpeklerde sıkça görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Parvo virüsü köpeklerde bağırsakların astar sistemine saldırarak bu bölgede ciddi bir enfeksiyona sebep olmaktadır.
Virüs enfekte bir köpekten diğer köpeklere geçmektedir. Hasta köpeklerin mama kabı, dışkısı, yaşam alanı ve oyuncaklarından bulaşan kanlı ishalde ishal genellikle kötü kokulu ve kanlıdır.
Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri
Veteriner hekimlerce sık sık rastlanılan köpeklerde kanlı ishal hastalığının belirtileri şöyledir;
- Dışkıda Koyu veya Açık Renk Kan
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Kusma
- Mide Bulantısı
- Şiddetli İshal
- Hızlı Kilo Kaybı
- Ağız Kuruluğu
Gibi belirtiler kanlı ishal hastalığında köpeklerde değişik şiddette görülebilir.
Kanlı ishal olan bir köpek sürekli kusabilir ve yiyecekleri mide içerisinde tutmakta zorlanabilir. Ayırt edilebilecek diğer bir en belirgin semptom da ishaldir. Kan ve mukus içeriği bulunan ishal oldukça kötü bir kokuya sahiptir.
Köpeklerde Kanlı İshal Bulaşma Yolları
Köpeklerde görülen kanlı ishal hastalığına parvovirüsü adı verilen bir virüs sebep olur. Pek çok farklı türü olan bu parvo virüs bulaş olarak enfekte köpeklerden ya da dışkılarından doğruca sağlıklı köpeğe geçer.
Ayrıca oyuncaklar, kulübe ve mama kapları dışında kontamine haline gelmiş nesnelerden de geçebilmektedir. Oldukça dirençli bir virüs olan parvovirüs, birkaç ay yaşayabilecek forma sahiptir.
Köpeklerde Kanlı İshal İçin Risk Faktörleri
Kanlı ishal için risk faktörleri içerisinde şunlar yer alır;
- Cins
- Yaş
- Aşılama Durumu
- Stres
- Çevre
Gibi faktörler, köpeklerde kanlı ishal görülme riskini artıran olgulardandır. Altı aylıktan daha küçük olan köpekler ve genç köpekler bağışıklıkları daha henüz oturmadığından böyle viral hastalıklara daha açık olabileceğinden hayvan sahipleri dikkatli olmalıdır.
Henüz aşıları tamamlanmamış yavru köpekler dışarıya çıkarılırken dikkatli olunmalıdır. Aşırı kalabalık veya çok sağlıksız koşullarda yaşayan köpeklerin kanlı ishale yakalanma şansı oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra stres ya da farklı hastalıklar sonucunda bağışıklığı düşmüş köpeklerin de kanlı ishale yakalanma riskleri artmaktadır.
Kanlı İshal Teşhisi ve Laboratuvar Testleri
Köpeklere kanlı ishal teşhisi koyabilmek için fiziksel bir muayene ve gerekli testlere ihtiyaç duyulur. Veteriner hekimler detaylı bir fiziksel muayeneden sonra köpeklerin sağlık geçmişi hakkında bilgi ve aşılama takvimini görmek isteyecektir.
Köpeğin hastalığının kanlı ishal olup olmadığını netleştirmek adına veteriner dışkı testi yahut kan testi de isteyebilir. Dışkı testinin amacı köpeğin dışkısından örnek alınarak kanlı ishal olup olmadığını netleştirmektir. Erken teşhis kanlı ishal gibi viral hastalıklarda oldukça önemli ve hayat kurtarıcıdır.
Köpeklerde Kanlı İshal Tedavi Yöntemleri
Kanlı ishal hastalığını tedavi edebilmek için öncelikle bu hastalığın neden olduğu belirtileri kısmen hafifletmek ve kontrol altına alabilmek adına bazı yöntemler uygulanır. Köpeklerde kanlı ishal hastalığının tedavi edilmesindeki süreç köpeğin bağışıklığına ve hastalığın şiddetine bağlı olarak değişebilir.
Kanlı ishalin şiddetli seyrettiği köpeklerde çoğu zaman kliniğe yatış istenmektedir. Kusma ve ishalin vücutta meydana getireceği dehidrasyonu önlemek adına genellikle serum takılarak tedavinin ilk aşaması başlatılır.
Köpeklerde Kanlı İshal Hastalığından Korunma ve Aşının Önemi
Mama değişikliği yapılacağı zaman birden değil de kademeli olarak geçiş yapmak, yavruluk döneminden itibaren köpeklerin aşılarını düzenli bir şekilde yaptırmak ve enfekte olmuş köpekler ya da aşıları şüpheli olan köpeklerden uzak kalmak kanlı ishal hastalığının önüne geçmek için önemli adımlardandır.
Kanlı İshal Köpekler İçin İyileşme Süreci
Köpeklerde kanlı ishalin iyileşme süreci hastalığın ciddiyetine ve altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Bazı kanlı ishal vakaları erken müdahalelerde küçük müdahalelerde iyi sonuçlar verirken, gecikmiş kanlı ishal vakalarında şiddetli ve hayati sonuçlar doğurabilecek etkiler görülebilir.
Ancak kanlı ishal genellikle başarılı bir şekilde tedavisi yapılabilen viral bir hastalıktır. Kanlı ishale yol açan virüs temizlendikten hemen sonra bir süre bağırsakların dinlendirilmesi ve iyileşmesi için beklenmelidir.
Bu nedenle iyileşme sürecinde belirli bir zaman köpeğin rutin beslenme alışkanlıkları değiştirilebilir. Veteriner hekimlerin önerimi ile düzenli ve bağırsakların onarılacağı bir beslenme rutinine yönelmek hem bağırsakları rahatlatmaya hem de hızlı bir iyileşmeye yardımcı olacaktır.